Milyen iskolatáskát válasszak?


Hogyan válasszak iskolatáskát elsős gyermekemnek?

Évről-évre sokaknak okoz fejtörést, hogy milyen a jó iskolatáska, különösen nehéz kérdés ez, ha most kezdi az iskolát gyermeked. Az ergonomikus kialakítás, méret, felszereltség, garancia mellett van pár olyan szempont amelyre talán nem is gondolnál, amikor iskolatáskát választasz elsős gyermekednek. Összegyűjtöttem párat ezek közül a szempontok közül, ezeket is érdemes figyelembe venned. 

Amikor gyermekünk első osztályba lép, természetesnek vesszük, hogy egy ergonomikus, merev falú iskolatáska lesz a legjobb. Mielőtt végleg e típus mellett teszed le voksodat mindenképpen járj utána az alábbiaknak, legjobb, ha a leendő tanító nénit kérdezed:

1. Minden nap minden könyvet hazavisznek a gyerekek vagyis órarend szerint kell bepakolniuk? Sok iskolában az elsősök a könyveiket csak hétvégére viszik haza, egyébként csak füzeteket, tolltartót, tízórait visznek a suliba. Ha ez a helyzet, csak két napon, hétfő reggel, és péntek délután nehéz az iskolatáska, a többi napon csak pár füzet csapódik ide-oda az egyébként robosztus kialakítású táskában. Ha egyébként is te viszed az iskolatáskát vagy autóval mentek érdemes egy könnyebb kialakítású, a bele tett könyvek mennyiségéhez jobban alakítható táskában gondolkodni a hagyományos, "doboz" táskák helyett.

2. Hol van a táska az órák alatt? Lehet azt gondolod, hogy a válasz egyértelmű és biztosan az osztályteremben lesz a táska, de sok esetben ez bizony nem így van. Nagyon sok a zsúfolt osztályterem, ahol nincs igazán helye a táskának, a gyerekek felbotlanak a földön hagyott táskákban, ezért a tanító nénik jobban szeretik, ha a táska nem az osztályteremben van. Sokszor a folyosón lévő szekrényben kell a táskát hagyni, sok helyen egészen kis szekrényekről van szó, vagy több gyermek használ egy szekrényt és nem mindegy a táska mérete. Több helyről hallottam már, hogy a tanító néni kifejezetten kéri, hogy kicsi táskát vegyenek a gyerekeknek. A hagyományos ergonomikus táskák sajnos lehet, hogy túl nagyok lesznek. 

Ha gyermeked nem órarend szerint viszi majd felszerelését az iskolába, vagy kisméretű szekrénybe kell beférnie a táskának egy Derform vagy PASO kicsinyített méretű táska jó választás lehet számotokra. Ezek a táskák keskeny kialakításúak, apróbb termetű gyermekeknek is ideálisak. 

 

 

Szintén ideális lehet, a merev aljú iskolatáska ezekben az esetekben. Ahogy nevük is mutatja, ezeknek a táskáknak az alja erős, műanyag merevítést kapott, az olala pedig textil. A merev alj miatt könnyebb belepakolni, mint a sima hátizsák típusú táskákba, általában súlyra könnyebbek, mint a teljesen merev táskák, ugyanakkor hátuk és vállpántjuk ugyanúgy párnázott, ergonomikus kialakítású.  Jól meg lehet pakolni őket, amikor sok könyvet kell vinni, ugyanakkor könnyű hátizsákként funkcionálnak, amikor csak füzetek meg tolltartó van benne.

Ha órarend szerint pakoltok és lesz hely a szekrényben is, akkor mindenképpen érdemes a hagyományos merev, ergonomikus táskában gondolkodnotok. Ezekbe biztosan el fog férni az összes könyv, füzet, belsejük általában osztott, így könnyebben eligazodnak tartalmában a kis elsősök. A tolltartó sokszor befér az első rekeszbe, oldalzsebeik ideálisak 4-500 ml-es kulacshoz, kis méretű uzsonnás doboz pedig vagy az első zsebbe vagy a táska belsejébe mehet. 

 

Na és a gurulós iskolatáskák? Mostanában nagyon népszerűek a gurulós iskolatáskák, sok szülő azért teszi le voksát emellett a típus mellett mert így nem kell a gyermeknek nehéz táskát cipelnie. Azonban itt is nagyon fontos szempont, hogy hazaviszik-e a gyermekek a könyveket a nap végén vagy a suliban maradnak? Amennyiben a hét nagy részében a iskolapadban vannak a könyvek, nem biztos, hogy kihasználjátok a gurulós iskolatáskák általában nagyobb méretét. Szintén fontos tudnotok, hogy hol lesz a táska az órák alatt, ezek a táskák a húzószerkezet miatt mindig nagyobbak, mint hagyományos háti társaik és kis méretű szekrényben biztosan nem férnek el, azt pedig biztosan te sem szeretnéd, hogy a drága iskolatáskát gyermekednek a folyosón, szekrény tetején kelljen hagynia. Fontos még tudni, hogy a húzó szerkezet miatt a táskák nagyobbak és nehezebbek is a sima iskolatáskáknál, kis elsősöknek túl nehezek ahhoz, hogy háton viseljék, nagy valószínűséggel nem fogjátok kihasználni az egyébként alapfelszerelés vállpántot. Azt se felejtsd el végiggondolni, hogy kell-e az iskolán belül lépcsőn menni a tanteremhez, amennyiben elsős gyermeked osztálya az első vagy második emeleten van a táskát a lépcsőkön kézben kell majd felvinnie. Ezek a táskák nem lépcsőjáró kerekekkel felszereltek, sem a táska alja, sem a kerekek nem alkalmasak arra, hogy nap, mint a lépcsőfokokhoz ütközve vigyék fel a tanteremhez őket, idő előtt elhasználódhatnak és valószínűleg ilyen esetben garanciát sem fogsz tudni érvényesíteni. Mielőtt döntesz azt is gondold végig, hogy hogyan fogtok az iskolába közlekedni, amennyiben autóval jöttök-mentek nem biztos, hogy kihasználjátok a gurulós iskolatáska előnyeit, az autótól a tanteremig talán szerencsésebb választás egy sima ergonomikus kialakítású táska.

 

 

Természetesen sok esetben valóban a gurulós iskolatáska lesz a jó választás. Amennyiben gyalog jártok az iskolába és mindennap, órarend szerint viszitek a könyveket érdemes elgondolkodni ezen a típuson. Rendeltetésszerű használat mellett sokáig bírják és tényleg nem kell cipekedni. 

Elsősöknek javasolt összes iskolatáskánkat itt találjátok.

Milyen iskolatáska jó alsós gyerekeknek?

Ha nem most kezditek az iskolát, a fenti szempontokat már bizonyára ismered, nemcsak az iskola helyi sajátosságait tapasztaltátok már ki, de a mindennapi rutinotok is stabilan kialakult, mikor, mivel jár gyermeked iskolába, körülbelül mennyi tízórait visz magával stb.stb.stb. Sokszor emiatt nem is érzed szükségét, hogy új iskolatáskát vegyetek. Pár dologra érdemes ilyenkor is rákérdezni a tanító néninél pl. kell-e számítanod sokkal több könyvre az új tanévben, változik-e a tankönyvek hazavitele várható-e például, hogy már órarend szerint viszik-hozzák a könyveket a gyerekek?

Mikor kellhet új iskolatáska? 

Ha sokkal több tankönyve lesz gyermekednek, vagy a következő tanévtől mindennap haza kell vinnie a könyveket, lehet, hogy nagyobb táskára lesz szükségetek. 

Elköltöztök vagy önállóbb lesz és emiatt nem a korábbi módon jut el az iskolába gyermeked. Például tömegközlekedve vagy gyalog jár, ezért az ergonomikus kialakítás mellett fontos szempont lesz a táska súlya is vagy épp az ellenkezője, mindennap autóval jut el a suliba így nincs már szükség a hagyományos, merev falú iskolatáskára, mert az autótól az osztályteremig pont elég egy könnyebb, hátizsák típusú táska is.

Ciki lesz a kicsiknek gyártott táska. Oh, igen a fiam esetében ez pontosan második osztályban következett el. Elkerülhetetlen, hogy gyerekedet befolyásolják idősebb társai, nap, mint nap köztük jár, látja a nagyobbakat és biztony hozzájuk szeretne hasonulni. Az édesanyjaként természetesen figyelembe kell venned, hogy valóban eljött-e a váltás ideje: amennyiben apró termetű vagy sok a napi cucc, a hátizsák típusú táskák megterhelőek lehetnek még a hátának. Ha kevés dolgot kell vinnie, keveset viszi a táskát, mert autóval jártok, vagy gyermeked magas, akár már második osztályra választhattok olyan iskolatáskát melynek már nem merev a fala, de az ergonomikus hátkialakításról és párnázott vállpántokról semmiképp se mondjatok le! Sajnos sok helyen árulnak szabadidős hátizsákokat iskolatáskaként, csak azért mert a táska elejébe írószertartó zsebeket varrtak vagy mert laptop tartó rekesz van a táskában, de ezeket a táskákat alapvetően nem kisiskolásoknak tervezték és hosszú távon káros lehet viselésük.

Kiskamaszok és tinik

Kifejezetten ennek a korcsoportnak szánták az ergonomikus háttal és vállpánttal felszerelt, hátizsák típusú táskákat, amelyek rengeteg színben és motívummal kaphatóak. A kiválasztásnál biztosan fontos szerepe lesz a kinézetnek és erről már nem biztos, hogy te döntesz :-))). Ennél a korcsoportnál érdemes leginkább a minőségre figyelni, hiszen a táskát harmadikas korától, akár felső végéig használhatja gyermeked, mindenképpen megéri egy drágább, biztosan minőségi darabot választani, mint az osztrák Schneiders cégcsoport Walker táskái, ahol garantált a hosszabb élettartam. 

Amennyiben nagyobb gyermeknek keresel iskolatáskát itt találod teljes kínálatunkat.

Remélem hasznos volt ez a kis cikk, melyben öt iskolaszezon alatt szerzett kereskedői és egy alsós gyermek édasanyaként szerzett tapasztalataimat osztottam meg veletek. Kérlek, ha még jut eszetekbe egyéb szempont vagy tapasztalat, ami másoknak hasznos lehet osszátok meg velünk!