Milyen tolltartót válasszak?
Bedobálós, klapnis, emeletes, üres vagy töltött? Rengeteg tolltartó közül választhatsz és nem könnyű eldönteni, hogy melyik lesz gyermekednek a legjobb. Remélem, hogy ez a cikk segít pár szempontot átgondolni és megkönnyíti a választást. 

Nézzük milyen tolltartókkal találkozhatsz általában!

Klapnis vagy kihajthatós tolltartó

Jól ismert forma, amit általában kisiskolásoknak javasolnak. Belseje lehet üres vagy töltött, gumiszalagból kialakított írószer, radír és vonalzó tartók vannak benne. 

Belsejébe kihajtható füleket varrnak, ezek a klapnik és innen jön a kihajtható elnevezés is. A füleken általában további írószertartók és átátszó zsebek vannak, melyben tökéletes helye van például az órarendnek. Ezek a tolltartók nem emeletesek és cipzárral nyithatóak. Mivel kisebbeknek készülnek legtöbbször vidám, színes motívumokban kaphatóak. 

Kiknek ajánljuk? Kifejezetten elsősöknek, a tanító nénik is általában ezt a fajtát preferálják, mert jól átláthatóak és csak egy cipzárt kell használni, nem vesznek el a gyerekek a különböző emeletek között és nem megy el sok idő a különböző cipzárak nyitogatásával. Klapnis tolltartóinkat itt találod.

Emeletes tolltartók

Szintén nagyon népszerűek a kisiskolások körében, mert rengeteg írószert elnyelnek és átláthatóan, rendszerezetten tárolhatóak benne a tollak és ceruzák.

Radírnak, vonalzónak, hegyezőnek ezekben is van külön hely, órarendnek viszont általában nincs. Ezek is lehetnek töltöttek vagy üresek, két-vagy három emeletesek. 

Kinek ajánljuk? Második osztálytól kisiskolásoknak, de természetesen felsősök is bátran használhatják, ha szeretik a rendet és a sok írószert. Ez a tolltartó ideális, ha tényleg sok írószert használ gyermeked és szeret rendet tartani dolgai között, annak nem sok értelme van, hogy három emeleten halmozódjanak az össze-vissza bedobált írószerek. Ide kattintva megnézheted emeletes tolltartó kínálatunkat.

Bedobálós tolltartók

Nevüket onnan kapták, hogy belsejükben nincsenek külön írószertartó gumipántok, általában egy nagy rekeszük cipzárral nyitható, ahová csak 'bedobálni" kell az írószereket. Mivel nehezebb keresni bennük, ezért kisiskolásoknak nem szokták javasolni ezt a fajta tolltartót. Formájukat tekintve lehetnek hosszúkásak, henger alakúak, van amelyik több rekeszes, esetleg elöl zsebes. Ebből a fajtából nem jellemző a töltött. 

 

Kinek ajánljuk? Leginkább harmadik-negyedik osztálytól, de ez nagyban függ attól, hogy gyermeked mennyire szétszórt, ha úgy látod még nem találná meg benne az írószereket, hagyd inkább felsőbb osztályra a bedobálós tolltartókat. Sok kislány kifejezetten szereti rendezgetni az írószereit, így akkor is inkább egy írószertartós tolltartó mellett döntenek, ha egyébként eligazodnának már egy egy rekeszes, nem osztott tolltartóban is. Azt is érdemes figyelembe venned, hogy ezekbe a tolltartókba jóval kevesebb írószer fér és a vonalzó, szögmérő nem fog elférni bennük. Ideális lehet azoknak, akik egyébként is csak bedobálták írószereiket a tolltartóba és nem használták az írószertartó gumipántokat, fiúk körében különösen népszerűek :-))). Bedobálós tolltartóinkat itt találod.

Bedobálós-kihajthatós tolltartók

Egyre népszerűbbek ezek az általában ovális tolltartók, melyek ötvözik a kicsiknek készülő kihajtós és a felsőbb évektől javasolt bedobálós tolltartók előnyeit. Általában egy rekeszük van, mely cipzárral nyitható, belsejükbe egy kihajtható klapni van vagy a tolltartó tetejének belsejében találsz gumipántból varrt írószertartókat. A fontos írószereknek így van külön helye, ugyanakkor a kevesebbet használt ceruzák, radír, kisebb vonalzó könnyen bedobható a tolltartó aljába. Nagy előnyük, hogy sokáig használhatóak, sok évfolyam igényeit kiszolgálják. Ez a fajta tolltartó is üresen kapható, soknak a belsejében kisebb cipzáras vagy átlátszó zseb is van a fontos papíroknak, órarendnek.

 

Kinek ajánljuk? Második osztálytól kezdve egészen az egyetemig, sőt még azon is túl ;-). Praktikus belső kialakításuknak köszönhetően nagyon jól kihasználhatóak, kis méretűek és könnyen az adott évfolyam igényeihez alakíthatóak. Nagyobb, szélesebb társaikba még a vonalzó, szögmérő is kényelmesen elfér. Bedobálós-klapnis tolltartóinkat itt találod.

Töltött vagy üres?

Minden kisgyermek szíve ellágyul egy szépen töltött tolltartótól, azonban fontos tudni, hogy első osztályban a tanító nénik általában speciális írószereket kérnek, ilyen pl. a postairón és bizony sokszor kitiltják a filctollakat az óráról, napköziből mert nagyon maszatolnak. Első osztályos gyermeked sajnos könnyen szembesülhet azzal a szomorú ténnyel, hogy a gyönyörűen megtöltött tolltartó tartalmának felét otthon kell hagynia. Emiatt a töltött tolltartókat inkább második-harmadik osztálytól javasoljuk és akkor is érdemes megtudni, hogy a töltött tolltartókban szinte mindig megtalálható filctollakat engedik a tanárok órán használni.