Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett

Decemberre
Az adventi időszak, téli napforduló, boszorkánykarácsony

 


Decemberben beköszönt a tél, habár a csillagászati tél az északi féltekén igazából csak a téli napfordulóval kezdődik. Ez az időpont december 21-én van, pontos időpontját a csillagászati évkönyvek közlik világidőben. Ezen a napon a leghosszabb az éjszaka, ám ezután egyre nő a napos órák száma.

Ez az időszak emlékeztet bennünket az élet és halál örök körforgására, valamint a fény és a sötétség állandó harcára, és arra is, hogy a nap még a legsötétebb időkben is visszatér.

A téli napfordulóhoz a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik, és ünnepségek kísérik. Ilyenek az ókori római szaturnália, a zsidó hanuka, az afroamerikai kwanzaa, a kelet-ázsiai tungcse-fesztivál, vagy maga a karácsony, melyet Mithrász és a Sol Invictus napisten kultuszához kapcsolódóan, illetve több pogány ünnep helyett tart ma a keresztény vallás.

A Yule az északi népek, kelták, vikingek és modern boszorkányok ünnepe, melynek hagyományain keresztül megismerhetjük modern ünnepi szokásaink, szimbólumaink eredetét, jelentését.

A korai embereknek alaposan fel kellett készülniük, hogy túléljék a tél viszontagságait. Élelmiszerkészlet felhalmozására, szőrmékre és tüzelőre volt szükségük, de sajnos a felkészülés sem biztosította mindenki számára a túlélést, így ez az időszak szorosan összefonódott a halállal.

A Yule elmélkedésre és mélyebb spiritualitásra ösztönöz, mint az év más részei. Maga a téli napforduló csak egy pillanatig tart, de ünnepe gyakran több napos.

 


Míg a legtöbb nyugati kultúra a karácsony világi formáját ünnepli, ezeknek az ünnepeknek sok szokása és hagyománya az ősi pogány kultúrákból származik. Mint minden ünnep esetében, a szimbólumoknak ezen az ünnepen is fontos szerep jut. Mindenki ismeri a legtöbb szimbólumot és témát: vörösek és zöldek, örökzöld növények stb.

De miért olyan fontosak ezek a szimbólumok az évnek ebben a szakaszában?

 

Örökzöld növények

 

 

  Az örökzöld növényeket hagyományosan kivágták, és bevitték az otthonokba, hogy az ajtók és ablakok körül lógjanak. Az ókori boszorkányok a halál és a pusztulás elhárítására használták őket. Az életet, az újjászületést és a megújulást is szimbolizálták. Ezeknek a növényeknek a zöldje soha nem unalmas. Ezért gondolták úgy, hogy hatalmuk van a halál felett, és még a tél mélyén is el tudják hárítani a halált. Mivel úgy gondolták, hogy elég erősek ahhoz, hogy megállítsák a halált, a halhatatlanságot és az örök életet képviselik.


Magyal

 

 

 

  A magyal is egy örökzöld növény. Szúrós levelei állítólag taszítják a szellemeket és védik a babákat, amikor a magyalt vízbe áztatják, majd az újszülöttre szórják. Az alvilágot uraló Holle istennőnek szentelték, az örök életet és magát az életenergiát szimbolizálja. A vörös bogyók a nők havi vérét képviselik, ezáltal a Holdhoz kötődik ez a növényt..
 


Fagyöngy

 

 

 

  Ez a növény különleges volt a druidák számára, gyógyítóként és védelmezőként ismerték. Úgy kell formázni, hogy soha ne érjen le a földre. Az ég és föld, halál és élet, sötétség és fény közti átmenetet szimbolizálja. A fehér bogyók a spermát, mint az élet szimbólumát képviselik.
 


Yule fák

 

 

 

  A Yule fák az Életfát vagy a Világfát képviselik. Az ókorban ezekre a fákra olyan díszeket aggattak, amik megmutatták, hogy emberek mit szeretnének kapni az istenektől. A fákat olyan természetes tárgyakkal is díszítették, mint a fenyőtobozok, bogyók és gyümölcsök.
 


Gyertyák

 

 

 

  A gyertyák az örök lángot képviselik, ugyanúgy, mint a kandallótűz. A gyertyákat arra használják, hogy elűzzék a szellemeket, és visszavezessék a napot az égre. Ezen felül a gyertyák füstje a vágyainkat és varázslatainkat is közvetíti az univerzumba.
 


Koszorúk

 

 

 

  Az év kerekét és az élet és halál örök körforgását szimbolizálják. Örökzöld növényekből készült, fenyőtobozokkal, makkal és bogyókkal díszítve.
 


Harangok

 

 

 

  A harang, csengettyű a démonok és a negatív energia elűzésére szolgáló eszköz, ami nagyszerű eszköz arra, hogy száműzzük azt, ami rossz nekünk, és behívjuk azt, ami jó.
 


Wassail

 

 

 

  A Wassail egy forralt almabor, amelyet hagyományosan ebben az időszakban ittak, a következő évi jó termésben bízva. Meg kell hagyni, egy meleg, fűszeres ital igen jól tud esni, főleg jó társaságban fogyasztva!
 

  Élet, halál, újjászületés, állandó körforgás, megújulás. A kereszténységtől a pogányságig sok kultúrában és vallásban fontos időszak következik, remélem sikerült egy kicsit új megvilágításban bemutatni.

 

 

 

Most van az ideje, hogy elengedjük azokat a dolgokat az életünkből, amelyek már nem szolgálnak bennünket, és elmélyítsük azokat a gondolatokat, érzéseket, akár szokásokat is, amik a jóllétünket, fejlődésünket szolgálják. Vedd számba életed minden részét.

Bocsáss meg magadnak az elmúlt évben elkövetett hibákért és légy hálás, amiért csak lehet. Itt az ideje a változtatásnak, itt az idő, hogy a jövőbe tekintsünk, és a jövő minden reményét és lehetőségét magunkénak érezzük.

Álmodj egy kicsit nagyobbat, és engedd, hogy ezek az álmok valóra válhatnak. Végül is sok minden történhet egy év alatt.

 

 


 

Süssetek, főzzetek, díszítsetek, tervezzetek, szervezzetek és hangolódjatok velünk az ünnepekre! Inspirálódjatok a Karácsonyi hangulat táblánkról Pinteresten!