Karácsonyi hangulat
Te ünnepi hangulatban vagy már? Nekem idén nagyon nehezen jött a karácsonyi fíling, pedig igazán rajta voltam az elmúlt héten. Kidekoráltam a lakást, készítettem papír csillagokat, sütöttem többféle sütit is, hallgattam karácsonyi zenét, eszkábáltam egy adventi koszorút… de nem jött az érzés. Hát hogy segítsek én másnak hangulatba kerülni, ha egyszer még engem se kapott el a dili?
Aztán megnyitottam a Pinterest oldalunkat, elkezdtem készíteni egy karácsonyi táblát és láss csodát, szinte azonnal megérkezett az a várva várt érzés! Most már látom a karácsonyi fényeket, érzem a süti illatát és úgy gondolom, kész vagyok ünnepelni! Persze az ajándékok még nincsenek meg és a karácsonyi menü is homályos, de szerintem a tervezgetés és a készülődés a legjobb muri!
Az egyik kedvenc bloggerem Urban Eve, azaz Farkas Lívia 375 karácsonyi ötletet gyűjtött össze az oldalán. Találtok nála ingyen letölthető karácsonyi tervezőt, recepteket, zenéket, rengeteg nyomtatható szépséget, csak győzzetek ötletelni!
Én is hoztam nektek egy dekor ötletet és egy receptet. A recept nem saját, viszont kipróbált, nagyon egyszerű és nagyon finom!
Egy régi könyv lapjaiból készítettem ezeket a szuper egyszerű és mutatós díszeket, és az egész lakást kidekoráltam velük. Akasztottam a csövekre, az ablakokba és a könyvespolcra is. Az elkészítését megtaláljátok a Pinterest oldalunkon, a Karácsonyi hangulat táblánkon vagy ezen a linken.
A (szerintem) tökéletes hókifli receptjét is megtaláljátok a táblánkon, de azért ide írom, ahogy én készítettem. Nekem a szilvalekváros a kedvencem!
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- egy csipet só
- 2 kávéskanál cukor
- 2,5 dl tejföl
- 2 dkg élesztő
Töltelékhez:
- Szilvalekvár, dió- vagy máktöltelék
A szobahőmérsékletű tejfölben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a 2 kk. cukrot és hagyjuk kicsit állni.
A többi hozzávalót alaposan összekeverjük, s végül hozzáadjuk a tejfölös élesztőt is. Szobahőmérsékleten letakarva/befóliázva/lefedve fél órát pihentetjük.
Kinyújtjuk a tésztát és köröket szaggatunk, amit megtöltünk és kiflire formázunk.
Dió- vagy máktöltelék: A mennyiségek hozzávetőlegesek, viszonylag megengedő eljárás, az a lényeg, hogy egy viszonylag sűrű masszát kapjunk. Nagyjából így: 7 dkg cukrot 30 ml vízzel felolvasztunk, belekeverünk 10 dkg darált diót/mákot, ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel, reszelt citromhéjjal tovább ízesíthetjük.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük. Világos legyen a tészta! Forrón porcukorba forgatjuk és megvárjuk, amíg kihűl. Ha esetleg nem tudjuk megvárni, amíg kihűl, vigyázzunk, mert a lekvár megégetheti a szánkat. Ez persze csak feltételezés a részemről! :) Fénykép sajnos nem készült, így a mindmegette.hu-ról loptam a fotót, mert kb. így nézett ki az enyém is. Az a recept is hasonló, csak abban nem írnak élesztőt.
Süssetek, főzzetek, díszítsetek, tervezzetek, szervezzetek és hangolódjatok velünk az ünnepekre! Inspirálódjatok a Karácsonyi hangulat táblánkról Pinteresten!